Analiza lunara a industriei mobilei – Iulie 2017

Analiza lunara a industriei mobilei din Romania – Iulie 2017

Analiza lunara a industriei mobilei din Romania prezinta concluziile monitorizarii industriei la nivel national si global (in 28 de tari) pentru a identifica miscarile si directia in care se indreapta industria, cu scopul de a transmite clientilor nostrii semnale de alarma in momentul in care cei 16 indicatori analizati dezvaluie o evolutie descendenta ce nu are legatura cu evolutia sezoniera a industriei.

Prin acest servciu externalizat de monitorizare al industriei avem rolul unui departament de analiza ce va tine lunar la curent cu intreaga evolutie a industriei la costuri accesibile pentru orice firma din industrie.

Analiza pe scurt

Numarul total al salaritilor industriei mobilei:

Comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, numarul total al salariatilor a inregistrat  un avans de 0.65% (YoY), adica o crestere absoluta de 400 de persoane.

Evolutia fata de aceeasi luna a anului 2015 a fost una  pozitiva inregistrandu-se un avans de 5.50%, adica o  crestere absoluta de 3200 de persoane.

 

Salariul mediu net al industriei:

Comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, salariul mediu net a inregistrat  un avans de 15.2% (YoY), adica o crestere absoluta de 207 RON.

Evolutia fata de aceeasi perioada a anului 2015 a fost una  pozitiva inregistrandu-se un avans de 29.3%, adica o  crestere absoluta de 356 RON.

Cum au evoluat vanzarile industriei la nivel intern?

Comparativ cu aceeasi luna analizata a anului anterior, vanzarile de mobila in piata interna au scazut cu 8.79%.

La nivel global, in 14 dintre tarile analizate s-au inregistrat scaderi. Cea mica scadere fata de aceeasi luna a anului anterior a fost de 0.37% si cea mai mare scadere a fost de 17.62%.

Printre tarile in care s-au inregistrat scaderi se numara:

  • Franta
  • Italia
  • UK

Este important de urmarit cum evolueaza vanzarile de mobila la nivel global, mai ales in tarile in care Romania exporta mobila pentru a fi la curent cu evolutia industriei, in pietele de destinatie.

Daca declinul vanzarilor de mobila ramane constant in urmatoarele luni in principalele tari in care Romania exporta mobila, va atrage dupa sine declinul exporturilor de mobila in aceleasi tari din cauza scaderii consumului.

Efectele scaderii consumului in tarile in care Romania exporta mobila se vor multiplica la nivel national  si se vor vedea cu siguranta in evolutia indicelui ce masoara vanzarilor la nivel extern, productie, salariati, exporturi. Recomandam companiilor din industrie sa urmareasca acesti indicatori.

Cum a evoluat productia de mobila?

Productia industriei mobilei a crescut in luna analizata a anului 2017 comparativ cu aceeasi luna a anului 2016 cu 2.49%.

La nivel global, in 11 tari analizate s-au inregistrat cresteri, in timp ce in 10 tari s-au inregistrat scaderi.  Cel mai lent ritm de crestere a fost de 1.02%, iar cel mai accelerat a fost de 11.32%.

Printre tarile in care s-au inregistrat scaderi la nivelul productiei comparative cu aceeasi perioada a anului anterior se numara:

  • Germania
  • Franta
  • UK

Analiza lunara completa a industriei mobilei din Romania este disponibla doar membrilor FT Monitorizarea industriei mobilei.